wtorek, 12 listopada 2013

Złota Babka z jabłkami

Babka to bardzo lekkie ciasto - bez kremu, lukru, nadmiaru cukru - ogólnie całkiem dobre dla wszystkich z problemami z układem pokarmowym. Do tego w środku pieczone jabłka, też bardzo zdrowe. Polecam jako dobrą przekąskę :)


Składniki:
6 jaj
1 kostka masła 
1 szkl. cukru
2 i 1/2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce (np. 10 jabłuszek)

Margarynę utrzeć z cukrem i dodawać po 1 jajku i po łyżce mąki z proszkiem na zmianę. Ucierać.
1/2 gotowego ciasta wyłożyć do podłużnej blachy o wyższych bokach. W cieście zatopić ćwiartki małych jabłek, obranych i pozbawionych gniazd nasiennych. Przykryć delikatnie resztą ciasta. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego :)


9 komentarzy:

  1. Czasem niewiele trzeba by uszczęśliwić człowieka. Takie proste a takie dobre :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki, wreszcie ciasto, które drażliwiec może beż obaw zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zostalam zdjagnozowana z IBS tydzien temu. Moja najwieksza zmora jest wzdety brzuch. Mam wrazenie ze cokolwiek zjem to puchne:/ Jakie sa Twoje doswiadczenia z IBS? Chodzi mi o objawy..
    Przepisy na pewno wyprobuje :) Dzieki i pozdrawiam

    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To strasznie nieprzyjemny objaw. Szkoda, że dołączyłaś do grona osób z IBS, ale trzymam kciuki, żeby się poprawiło! Co do sposobów, to przede wszystkim spróbowałabym zmienić dietę - unikać jakichkolwiek właśnie wzdymających produktów, czyli fasoli, grochu i innych strączkowych, brokuła, kapusty. Do tego warto zrezygnować z ostrych przypraw i wszelkich gazowanych napojów. Spróbuj ograniczyć cukier. Daj znać, czy to coś pomogło! :)

      Usuń
  4. Niestety, w jabłkach są fodmapy :( Ale może nadadzą się też inne, niezbyt mokre owoce?

    OdpowiedzUsuń
  5. Chciałem się z Wami podzielić takim artykułem, który dotyczy problemów z zespołem jelita drażliwego, http://dietomat.pl/artykul/zespol-jelita-drazliwego-czy-faktycznie-istnieje

    OdpowiedzUsuń
  6. Jabłka zawierają bardzo dużo fruktozy. Dlaczego w przepisie są jabłka, które szkodzą?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jabłka zawierają bardzo dużo fruktozy. Dlaczego w przepisie są jabłka, które szkodzą?

    OdpowiedzUsuń