Składniki:
6 jaj
1 kostka masła
1 szkl. cukru
2 i 1/2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce (np. 10 jabłuszek)
Margarynę utrzeć z cukrem i dodawać po 1 jajku i po łyżce mąki z proszkiem na zmianę. Ucierać.
1/2 gotowego ciasta wyłożyć do podłużnej blachy o wyższych bokach. W cieście zatopić ćwiartki małych jabłek, obranych i pozbawionych gniazd nasiennych. Przykryć delikatnie resztą ciasta. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :)
Czasem niewiele trzeba by uszczęśliwić człowieka. Takie proste a takie dobre :))
OdpowiedzUsuńDzięki, wreszcie ciasto, które drażliwiec może beż obaw zjeść :D
OdpowiedzUsuńCieszę się! :)
UsuńZostalam zdjagnozowana z IBS tydzien temu. Moja najwieksza zmora jest wzdety brzuch. Mam wrazenie ze cokolwiek zjem to puchne:/ Jakie sa Twoje doswiadczenia z IBS? Chodzi mi o objawy..
OdpowiedzUsuńPrzepisy na pewno wyprobuje :) Dzieki i pozdrawiam
Marta
To strasznie nieprzyjemny objaw. Szkoda, że dołączyłaś do grona osób z IBS, ale trzymam kciuki, żeby się poprawiło! Co do sposobów, to przede wszystkim spróbowałabym zmienić dietę - unikać jakichkolwiek właśnie wzdymających produktów, czyli fasoli, grochu i innych strączkowych, brokuła, kapusty. Do tego warto zrezygnować z ostrych przypraw i wszelkich gazowanych napojów. Spróbuj ograniczyć cukier. Daj znać, czy to coś pomogło! :)
UsuńNiestety, w jabłkach są fodmapy :( Ale może nadadzą się też inne, niezbyt mokre owoce?
OdpowiedzUsuńChciałem się z Wami podzielić takim artykułem, który dotyczy problemów z zespołem jelita drażliwego, http://dietomat.pl/artykul/zespol-jelita-drazliwego-czy-faktycznie-istnieje
OdpowiedzUsuńJabłka zawierają bardzo dużo fruktozy. Dlaczego w przepisie są jabłka, które szkodzą?
OdpowiedzUsuńJabłka zawierają bardzo dużo fruktozy. Dlaczego w przepisie są jabłka, które szkodzą?
OdpowiedzUsuń