Składniki:
4 łagodne papryczki chilli
pęczek kolendry
2 pomidory
sól do smaku
1 cebula
sok z 1/2 limonki
3 dojrzałe avokado
Nie mogę jeść ostrych dań, więc zrezygnowałam z papryczek. Limonkę można swobodnie zamienić na cytrynę, zależnie od tego, który z tych owoców znajdziemy w sklepie.
Wrażenia smakowe? Po pierwsze zaskoczenie: guacamole było zupełnie inne niż to w restauracjach, którego do tej pory próbowałam. Na pierwsze wrażenie smak cebuli i pomidorów dominuje smak awokado i cytryny. Ale! Wszystkie cztery grzanki ze zdjęcia zjadłam sama i było mi mało. Przepis oceniam na 3/5 - przy następnej próbie pominę cebulę i pomidora, żeby uniknąć smaku sałatki z pomidorów, jaki nasuwał mi się od pierwszej chwili. Mimo wszystko, efekt bardzo zadowalający. Trójka tylko ze względu na dominację smaku cebuli.
Pyszna pasta/dip :) bardzo lubię!
OdpowiedzUsuńA próbowałaś właśnie w takiej wersji? Czy też w innej? :) Pozdrowienia!
UsuńOj... ja jestem bardzo drażliwa i nie wiem jak ta papryczka... nie wiem jak moje jelita by to zniosły, ale wygląda pysznie... ;)
OdpowiedzUsuńMoje jelita nie tolerują surowej papryki jedynie duszona bez skorki, surowej cebuli jedynie duszona
OdpowiedzUsuńPonadto pomidor dla nadwrażliwych jedynie bez skorki! Takze u mnie pasta bez papryki, cebuli z pomidorkiem ale bez skorki! Pycha i brzuszek spokojny😊
Usuń