sobota, 5 października 2013

Guacamole według BBC Food

Po skosztowaniu burgera w Hard Rock Cafe w Krakowie z dodatkiem guacamole postanowiłam przyrządzić je sama w domu. Pierwszy wypróbowany przepis pochodzi z BBC Food:

Składniki:

4 łagodne papryczki chilli
pęczek kolendry
2 pomidory
sól do smaku
1 cebula
sok z 1/2 limonki
3 dojrzałe avokado

Od razu zaznaczam, że to składniki na naprawdę solidną porcję. Jeżeli chcemy wypróbować guakamole, polecam zrobić porcję z 1/3 składników.
Nie mogę jeść ostrych dań, więc zrezygnowałam z papryczek. Limonkę można swobodnie zamienić na cytrynę, zależnie od tego, który z tych owoców znajdziemy w sklepie.

Wrażenia smakowe? Po pierwsze zaskoczenie: guacamole było zupełnie inne niż to w restauracjach, którego do tej pory próbowałam. Na pierwsze wrażenie smak cebuli i pomidorów dominuje smak awokado i cytryny. Ale! Wszystkie cztery grzanki ze zdjęcia zjadłam sama i było mi mało. Przepis oceniam na 3/5 - przy następnej próbie pominę cebulę i pomidora, żeby uniknąć smaku sałatki z pomidorów, jaki nasuwał mi się od pierwszej chwili. Mimo wszystko, efekt bardzo zadowalający. Trójka tylko ze względu na dominację smaku cebuli.


5 komentarzy:

  1. Pyszna pasta/dip :) bardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A próbowałaś właśnie w takiej wersji? Czy też w innej? :) Pozdrowienia!

      Usuń
  2. Oj... ja jestem bardzo drażliwa i nie wiem jak ta papryczka... nie wiem jak moje jelita by to zniosły, ale wygląda pysznie... ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje jelita nie tolerują surowej papryki jedynie duszona bez skorki, surowej cebuli jedynie duszona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponadto pomidor dla nadwrażliwych jedynie bez skorki! Takze u mnie pasta bez papryki, cebuli z pomidorkiem ale bez skorki! Pycha i brzuszek spokojny😊

      Usuń