Domowe i naturalne sposoby na chorobę
Aby poczuć się dużo lepiej, możesz
poeksperymentować ze swoim stylem życia, np.:
- Jedz więcej błonnika. Zamiast stosować suplementy, spróbuj wprowadzać
do codziennej diety więcej naturalnego błonnika. Stopniowo zwiększaj jego
ilość - wprowadzenie zbyt wiele błonnika naraz może nasilić objawy zespołu
jelita drażliwego. Spożywaj więcej produktów pełnoziarnistych, owoców,
warzyw, fasoli i grochu.
- Wydłuż przeżuwanie.Proces trawienia rozpoczyna się już w jamie
ustnej, więc im dłużej przeżuwamy, tym mniej pracy musi wykonać nasz układ
trawienny. Zwolnij i przeżuj każdy kęs od 30 do 40 razy.
- Jedz mniejsze posiłki.Zwłaszcza przy biegunce, małe ale częste posiłki
mogą być bardziej znośne dla twojego brzucha.
- Wyłącz z diety nabiał. Niektórzy mają nadwrażliwość na nabiał i
czują się lepiej po ograniczeniu produktów mlecznych.
- Pij więcej.Płyny pomagają w usuwaniu wszystkich zbędnych
substancji z układu pokarmowego i poprawiają funkcje trawienne. Pij więcej
wody i herbaty, ale unikaj alkoholu i napojów z kofeiną - pobudzają one
jelita i mogą prowadzić do produkcji gazów.
- Ćwicz. Regularne wykonywanie ćwiczeń fizycznych
stymuluje normalne skurcze jelit.
- Wprowadzaj probiotyki. Probiotyki zawarte w jogurtach i
suplementach diety mogą niwelować objawy, zwłaszcza jeśli ZJD spowodowany jest brakiem
odpowiednich bakterii w przewodzie pokarmowym. Pierwsze badania wskazywały
na łagodzenie symptomów ZJD przez probiotyki.
- Joga, masaż, lub medytacja. Wszystkie one zmniejszają stres, przez co
rozluźniają się mięśnie wokół układu pokarmowego.
- Zioła. Mięta pieprzowa to naturalny środek
przeciwskurczowy, który rozluźnia mięśnie jelit. Olejek miętowy jest
popularnym środkiem w leczeniu ZJD. Może on usuwać gazy i dawać chwilową
ulgę w objawach. W ośmiu na dwanaście badań naukowych dowiedziono, że
mięta pieprzowa jest bardziej skuteczna niż placebo w eliminowaniu objawów
ZJD.
- Akupunktura.Nie ma zgodności w badaniach naukowych na ten
temat, ale niektórym osobom pomaga również akupunktura.
- Zażywaj więcej witaminy C i magnezu.Szacuje się, że wielu Amerykanów ma niedobór
magnezu - pierwiastka, który pomaga w optymalizacji działania układu
trawiennego. Witamina C podnosi odporność. Jeżeli cierpisz na zaparcia,
postaraj się stosować suplementy z witaminą C i magnezem. (Około 2000 mg
witaminy C oraz 200 mg magnezu dziennie).
- Wypróbuj działanie glutaminy. Ten aminokwas znany jest jako dobry środek
na biegunkę. Dodaj 1/4 łyżeczki do wody i wypij na czczo. Stopniowo
zwiększaj dawki, aż do uzyskania odpowiednich rezultatów (do 1 łyżeczki, 2
do 3 razy dziennie).
- Jedz i zapobiegaj stanom zapalnym.Jedząc produkty, które są naturalnym sposobem
zwalczania stanów zapalnych, możesz zapobiec nasileniom objawów. Dobrym
pomysłem są olej kokosowy, łosoś i sardynki, orzechy i kokos. Do soków,
herbat, zup i sałatek, dodawaj imbir i kurkumę.
- Zażywaj enzymy trawienne. Enzymy pomagają w trawieniu tego, co jemy.
Problemy z trawieniem mogą pojawić się, ponieważ układ trawienny nie radzi
sobie z rozkładaniem pokarmów. W takim przypadku, pomocne może być
przyjmowanie enzymów trawiennych przy każdym posiłku.
- Pij więcej koktajli i shake»ów. Łatwo się je trawie, a do tego można je wypełnić
błonnikiem i innymi substancjami odżywczymi. Źródłem lekkostrawnego
błonnika mogą być płatki owsiane. Można też dorzucić mielone siemię
lniane.
A dieta raw food?
Niektóre osoby cierpiące na ZJD źle
reagują na jedzenie posiłków raw foow. Jednak może warto spróbować spożywać
więcej posiłków tego typu. W diecie raw food znajdują się enzymu roślinne,
które wspomagają proces trawienia i zmniejszają ciężar „spoczywający” na
jelitach. Dodatkowo zawierają dużo dobrych bakterii - część z nich pochodzi z
gleby, w której rosną rośliny. Proces gotowania zabija pożyteczne bakterie, a
pozostawia te szkodliwe. Spożywanie „surowego” jedzenia zaopatruje nas w
pożyteczne bakterie i przywraca równowagę układowi trawiennemu.
Dieta raw food ma również więcej
błonnika. Osoby z ZJD źle trawią błonnik, ale stopniowe zwiększanie jego ilości w
diecie może bardziej pomóc niż zaszkodzić. Najważniejsze to zmieniać dietę
stopniowo, zwiększając ilość błonnika po trochę w trakcie 1 miesiąca. Wsłuchaj
się w swoje ciało i nie bój się próbowania różnego rodzaju posiłków
zawierających błonnik. Jeśli nie zadziała siemię lniane, wypróbuj więcej
płatków owsianych.
Wielu pacjentom bardzo pomaga dieta raw
food. Dla niektórych, jest to nawet rozwiązanie wszystkich problemów
żołądkowo-jelitowych. Dla innych, lepiej działa zróżnicowana dieta zawierająca
więcej gotowanych produktów. Każdy z ZJD inaczej reaguje na jedzenie. Próbuj
wprowadzać małe zmiany w swojej diecie i zobacz, co działa najlepiej.
Źródło
“Irritable Bowel Syndrome Statistics,” ibseveryday.com, http://ibseveryday.com/2009/12/irritable-bowel-syndrome-statistics/.
“Irritable Bowel Syndrome Statistics,” ibseveryday.com, http://ibseveryday.com/2009/12/irritable-bowel-syndrome-statistics/.
bardzo dobry tekst, na pewno skorzystamy z tych rad.
OdpowiedzUsuńJa dodałabym jeszcze sok z surowego ziemniaka . Pół szklanki na czczo. Pić od 4 do 6 tygodni. Przeczyszcza złogi i zalecza stany zapalne którym często towarzyszy ból. Sok ten silnie oczyszcza wszystko ,co znajdzie na swojej drodze. Trzeba znależć czas , żeby móc to swobodnie wydalić.
OdpowiedzUsuńDla mnie najlepszym posiłkiem gdy już wszystko mi szkodzi jest ciepła kasza jaglana lekko rozcieńczona i zmiksowana na krem. Można dodać cynamonu , namoczonych uprzednio śliwek lub rodzynek, albo banana.Dobrze działa też krem z marchwi z kurkumą i imbirem. Na codzień zamiast pieczywa jem naleśniki z kaszy jaglanej , albo gryczanej nieprażonej z pastami z gotowanych warzyw.Sórowe żółtka zasługują na uwagę jeśli ktoś może, mleka roślinne (lekko podkiszone jeśli jest czas i chęć),soki z kiszonych warzyw, owoce wyłącznie naczczo , choć zdarzają się po nich wzdęcia.Soki świerzo wyciskane z warzyw korzeniowych , których moje jelita nie trawią ze wzglendu na błonnik nierozposzczalny. Niby niewiele do jedzenia a jakoś żyję. Zdrowia kochani.